Vatrogasci apeliraju – ne palite biljni otpad!

CategoriesVijesti

S dolaskom ljepšeg vremena započinje sezona čišćenja poljoprivrednih površina, okućnica, vrtova i livada pri čemu stanovnici pale biljni otpad na otvorenom prostoru koji se vrlo lako može nekontrolirano proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te neposredno ugroziti ljudske živote.

„Nažalost požara ima tijekom cijele godine, oni nisu rezervirani samo za ljetnu sezonu. Tijekom zime radi se najčešće o zapaljenju neispravnih dimnjaka, dok su u proljeće najčešći požari oni koji nastaju uslijed paljenja otpada sa zelenih površina. Upravo zato sada apeliramo na sve stanovnike na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel uz napomenu da korov nikako ne spaljuju dok puše vjetar.

I u jeku pandemije vatrogasci izlaze na sve intervencije i time neposredno izlažu svoj život i zdravlje uz brojne opasnosti koje im donosi posao još jednoj opasnosti – potencijalnoj zarazi koronavirusom!

Zato budimo svi zajedno odgovorni i oprezni s vatrom!

Sadržaj je preuzet sa stranice Zagrebačke županije.