Općina Orle bogata je brojnim vjerskim objektima, manjim ili većim crkvama, kapelicama i raspelima, a crkveno je podijeljena na Župu sv. Antuna Padovanskog sa sjedištem u Bukevju te Župu sv. Petra Apostola sa sjedištem u Veleševcu.

MARIJAN PREPELJANIĆ
ŽUPNIK ŽUPE SVETI ANTUN PADOVANSKI

Tel: 01/6232-691

DANKO BIZJAK
ŽUPNIK ŽUPE SVETI PETAR I PAVAO

Tel: 01/6239-265

ŽUPNA CRKVA SVETOG PETRA APOSTOLA U VELEŠEVCU

Župa sv. Petra Apostola u Veleševcu osnovana je 1870. godine, a župna crkva je sagrađena 1871. godine u neogotičkom stilu prema izmijenjenim projektima češkog arhitekta Carla Rziwnatza (Karela Řivnáča). Tijekom prve polovine 1870-ih crkva je dobila najveći dio unutrašnje opreme: tri oltara (od kojih je glavni jedan od najreprezentativnijih primjera kasnog romantizma u arhitekturi oltara Hrvatske), orgulje izrađene 1874. kod poznate zagrebačke tvrtke Heferer, klupe, propovjedaonicu, krstionicu, ispovjedaonice. Uređenje crkve završeno je 1885. oslikavanjem koje je povjereno zagrebačkom slikaru i arhitektu Augustu Posiloviću koji je nastojao stvoriti specifičan hrvatski spoj narodnog i gotičkog stila.

Posebna znamenitost crkve je slika “Sv. kralja Zvonimira”, iako ovaj srednjovjekovni hrvatski kralj nikada nije proglašen svetim. 1993. godine postavljena je nova drvena konstrukcija kape tornja, a obnovljene su i orgulje stradale u Drugom svjetskom ratu. U povodu blagdana sv. Petra 29. lipnja u Veleševcu se održava tradicionalno proštenje.

ŽUPNA CRKVA SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG U BUKEVJU

Župa sv. Antuna Padovanskog osnovana je 1798. godine, a crkva je podignuta 1870. godine u stilu historicizma. Glavni oltar je posvećen sv. Antunu Padovanskom, a pored njega se nalaze oltari “Prikazanje u hramu” i oltar posvećen sv. Florijanu. Crkva posjeduje korske klupe i orgulje dok je izvorni vrh zvonika oštećen u Drugom svjetskom ratu. Kao i u većini mjesta općine i ovdje se na blagdan sv. Antuna održava proštenje uz crkveno i svjetovno slavlje.

Raritet u crkvenom inventaru je dobro očuvana „škrebetaljka“, naprava kojom su se vjernici pozivali na misu od vezivanja zvona do Uskrsa. Izradio ju je i crkvi darovao 1916. godine Ivan Pendelin iz Bukevja.

KAPELA SV. TRI KRALJA U ORLIMA

Prvotna crkva, odnosno, kapela sv. Tri Kralja u Orlima bila je vrlo stara, sagrađena u gotičkom stilu, a kasnije je sagrađena nova. Iako je kapela posvećena sv. Trima Kraljevima, uz nju se nalazi i kip sv. Bartola, tako da se proštenje uz sv. Tri Kralja ili Bogojavljanje održava i na Bartolovo, tj. prvu nedjelju poslije. Ispred crkve se održava poznato proštenje u čast sv. Bartola s ophodnjom posavskih konja i kola, tzv. “konjsko proštenje”. Na dan svetoga Bartola, 24. kolovoza, Općina Orle slavi i svoj dan.

Slavni hrvatski književnik August Šenoa u pripovijesti “Mladi gospodin” spominje nadaleko poznati običaj konjskog proštenja ispred crkve sv. Bartola u Orlu : “Do Save, baš naproti selu Oborovu, stoji za Savskim nasipom među drvećem crkvica sv. Bartola, malena ali, stara, drvena, ali jaka … Na Bartolovu u ranu jesen velika se tu slavi od starine slava kakve nigdje ni u Hrvatskoj, ni širom cijelog Božjeg svijeta nikad vidjeti nećeš… “ Priča je prvi puta tiskana 1875. godine, a opisani događaj se zbio 30 godina ranije.

CRKVA SV. VIDA U SUŠI

Crkva svetog Vida u Suši sagrađena je 1760. godine, a preseljena je iz Novigrada, privatnog posjeda obitelji Erdődy. Prema narodnoj predaji, crkvica svetog Vida je u početku bila smještena na kraju imanja Novigrada, rukavcu Save čiji ostatci danas dijele Ruču i Sušu. Žitelji sela Ruče i Suša dolazili su na mise u crkvu svetoga Vida te na proštenja i ostale obrede te su pritom neki mještani činili štetu na imanju veleposjednika. Bijesni vlastelin je zbog toga naredio da se kip svetog Vida noću odnese u selo Suša i da se objesi na drvo divljeg kestena. Međutim, crkveni odbor je ubrzo kip vratio u Novigrad. Nakon par godina, iz smjera Lekenika, kroz šumu su došli lopovi i ukrali kip, no vidjevši da kip nije od željeza te da ga ne će moći dobro unovčiti, odlučili su ga objesiti na isti onaj kesten na kojeg ga je vlastelin naredio objesiti. Za mještane je to bio siguran znak da sveti Vid više ne želi biti u Novigradu te su odlučili sagraditi crkvu svetog Vida u središtu Suše. Gradnju crkve je pomogao i vlastelin koji se tako riješio prolaza mještana po njegovom posjedu.

KAPELA SV. FLORIJANA U RUČI

Kapelica svetog Florijana u Ruči je izgrađena 1930. godine. Kapelicu su izgradili žitelji Ruče, a zastupao ih je Šima Hrenčević, dok je dio zemljišta za gradnju kapelice darovao Josip Kolar Kosturaš.

Godine 1999., na poticaj Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ruča, obnovljena je kapelica svetoga Florijana te je svečano otvorenje novoobnovljene kapelice održano u nedjelju 5. rujna 1999. godine. Obnovljena je cijela konstrukcija kapelice, zamijenjeni su prozori i vrata te postavljene nove pločice u kapelici.

Ostali vjerski objekti:

KAPELA SV. OBITELJI U VRBOVU POSAVSKOM
KAPELA GOSPE LURDSKE U DRNKU
KAPELA PRESVETOG SRCA ISUSOVA U OBEDU