Višestoljetna tradicija Bartolovskog proštenja ispred crkve sv. Tri Kralja u Orlima jedan je od najpoznatijih znamena Općine Orle te cijele turopoljske Posavine. Blagdan svetog Bartolomeja je 24. kolovoza te se na prvu nedjelju poslije održava ova poznata manifestacija u kojoj središnje mjesto zauzima ophod posavskih konja i kola te se stoga to proštenje naziva i konjsko proštenje. Posavski konji su kroz povijest zauzimali izuzetno važno mjesto u životu stanovnika ovih krajeva te se njihova uloga u svakodnevnom životu svojih vlasnika očitovala i kroz ovo proštenje. Po tradiciji na blagdan svetog Bartola vršilo se blagoslivljanje konja, a danas na taj dan, 24. kolovoza, Općina Orle slavi i svoj dan.

Tradicija konjskog proštenja nekada se u mnogo većem obimu održavala na Bartolovo, ali i također na sv. Tri Kralja u kapelici u Orlima. Na Bartolovo bi župnik iz Veleševca, rano ujutro, jašući na konju kretao prema Orlima. Njemu bi se pridružili konjanici iz okolnih sela, a ostali hodočasnici sa ženama i djecom su se vozili na kolima. U isto vrijeme, s druge strane su dolazili hodočasnici na kolima i konjima od Bukevja i Kravarskog. Na konjskom proštenju znalo se nekada skupiti više stotina konjanika i zaprega iz cijeloga kraja te preko Save. Nakon mise običaj je bio tri puta obilazili oko crkve na konjima.

Slavni hrvatski književnik August Šenoa u svojoj pripovijesti “Mladi gospodin” opisuje običaj konjskog proštenja ispred crkve sv. Bartola u Orlu: “Do Save, baš naproti selu Oborovu, stoji za Savskim nasipom među drvećem crkvica sv. Bartola, malena, ali stara, drvena, ali jaka … Na Bartolovu u ranu jesen velika se tu slavi od starine slava kakve nigdje ni u Hrvatskoj, ni širom cijelog Božjeg svijeta nikad vidjeti nećeš … “ Priča je prvi puta tiskana 1875. godine, a opisani događaj se zbio 30 godina ranije.

Korištena literatura i izvori:

Božić, Aleksandar (2015.): Posavina turopoljska, Općina Orle 1995. – 2015., Općina Orle, Orle