Početci Društva vežu se uz pjevački zbor Slavuj iz Bukevja koji je djelovao od početka tridesetih godina prošlog stoljeća. Prestao je s radom 1940. godine, a obnovljen je kao Kulturno-umjetničko društvo Slavuj 1997. godine i od tada neprestance djeluje. U okviru Društva djeluju orkestar, glumačka družina te crkveni zbor.

KUD proučava i njeguje običaje, pjesme, plesove, glazbu i nošnju svoga posavskoga zavičaja, ali i drugih dijelova Hrvatske. Član je Družine, udruge za očuvanje tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga. Kroz Udrugu KUD je član Međunarodne unije folklornih skupina (IGF). KUD Slavuj nastupa diljem Lijepe naše na smotrama folklora, festivalima crkvenog pjevanja, svetkovinama, žetelačkim svečanostima i sličnim prigodama.

Sudjelovali su i na Međunarodnoj smotri folklora u Austriji, zatim na Grand Fenetra de Toulouse 2007. godine u Francuskoj te na Međunarodnoj smotri folklora u Brčkom u Bosni i Hercegovini. Slavuj je organizirao i višednevne boravke folklornih skupina iz Francuske i Italije u Bukevju u sklopu Susreta naroda i kultura 2006. i 2012. godine.
Dragica Mihordin iz Bukevja sačuvala je pjesmaricu iz 1932. godine, iz razdoblja osnutka i početka rada Pjevačkog društva Slavuj iz Bukevja. Riječ je o jedinstvenom i rijetkom dokumentu vremena koji sadrži desetak pjesama s ispisanim notama i tekstom. Većinom su zapisane crkvene pjesme na latinskom jeziku koje je, najvjerojatnije, Pjevački zbor uvježbavao kao pratnju u crkvi za vrijeme svetih misa. Zanimljiva je i rodoljubna pjesma „Zrinjsko-Frankopanska“, a u pjesmarici se također nalazi i naša hrvatska himna, „Lijepa naša domovino“.

Kontakt : Snježana Marcijan, snjezana.marcijan@gmail.com