KUD Veleševec osnovan je 1997. godine. U početku se zvao Glas Posavine, a od 2001. godine nosi ime KUD Veleševec. Zbog kvalitete i izvornosti KUD je gostovao na većini folklornih smotri u Hrvatskoj poput Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni, Voloderskih jeseni, Brodskog kolo, Na Neretvu misičina pala, smotri u Metkoviću, Šibeniku itd. Kruna njihovog djelovanja bio je poziv na međunarodnu smotru folklora u Zagrebu 2009. godine.
KUD također organizira i svoju smotru folklora pod nazivom Pjesmom i plesom kroz Veleševec koja je prvi puta održana 2005. godine. Pjesmom i plesom kroz Veleševec se može podičiti običajem da za posebne prigode, kakva je ta ili proslava blagdana Petrova, mještani svoja dvorišta i ograde obiteljskih kuća ukrase izvornim posavskim rukotvorinama, ručnicima, stolnjacima i plahtama. Posebne uzdahe mame bogate posavske narodne nošnje od kojih je većina starija od sto godina.
Društvo surađuje s mnogim KUD-ovima diljem Hrvatske, s društvom nacionalne manjine Čeha iz Končanice, a u inozemstvu s folklornim društvom Lukovišće u Mađarskoj.

Kontakt : Nevenka Vučin, velesevec.kud@gmail.com