PETROVA U ŽUPI VELEŠEVEC

CategoriesDogađanja / Vijesti

Župa sv. Petra apostola u Veleševcu proslavila je svoga nebeskog zaštitnika sv. Petra apostola 29. lipnja o.g. Kako je to od starine prisutno u ovim krajevima sv. Petar se slavio prije podne dok je sv. Pavlu dopala popodnevna proslava.

Župnik je ove godine vodio proslave, a misao koja je prolazila danom bila je moć promjene. Moć promjene kod sv. Petra i kod sv. Pavla. Jutro je bilo ispunjeno promjenom jednog provincijskog ribara. Jedan čovjek iz „običnog“ puka da se počne baviti religijom i duhovnošću, zatim promjena njegovog karaktera od sangvinika i brznice (prije susreta sa Isusom Kristom) do odmjerenog čovjeka i čovjeka koji promišlja nad onime što čini i kako čini (nakon susreta sa Kristom Isusom).  Promjena njegova bića bila je ključ koji je otvorio mnoga srca za onu stvarnost koju je i sam iskusio u susretu sa svojim nebeskim Ocem.

Popodnevni susret bio je obogaćen i vjenčanjem u župi pa je Hvalospjev ljubavi bio tema oko koje smo kružili. Kijsatička struktura himna dovela nas je ne samo do centra hvalospjeva već do centra Pavlova srca koje je „shvatilo“ one tajne koje se ne mogu izreći ljudskim jezikom. Ljubav ne traži svoje. Ta misao iz hvalospjeva nosila je Pavla sve do krajeva ondašnjeg poznatog svijeta. Božja nesebična ljubav tjerala je Pavla da mijenja svoje stavove i približi Evanđelje svim narodima pa i pod cijenu gubitka vlastite egzistencije – jer ljubav ne traži svoje.

Nakon jutarnje svete mise uslijedila je procesija oko crkve i oltara sv. Petra. Nakon procesije blagoslovili smo novu župnu zastavu koja je dar začasnog kanonika Sisačke biskupije – župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Velikog Gorici vlč. Josipa Ružmana.