07/08/2018 0 1257 Pogleda

10. MANIFESTACIJA “KOSCI ZA KOSCE”

      Čovjek kosac i ptica kosac, simbol su suživota čovjeka i prirode u Odranskom polju u Selcu kod Veleševca, na „Selečkom gmanju ” kak bi po domaćem rekli .

U suradnji Javne ustanove “Zeleni prsten”sa ravnateljicom Martinom Glasnović i Općinom Orle sa načelnikom Ervinom Vujicom održana je i deseta manifestacija, kod lovačkog doma LD “Patka” Orle.

 

  Za prikaz očuvanja tradicije košnje trave a time i staništa ptice kosac, spravljanja sijena na ručni način, pobrinuo se i ove godine KUD Veleševec.

Baš kak su i nekad delali a nakon težačkog posla i jeli , tu na gmanju.

    “U svitanje zore brusile bi se kose , kosilo za rose, a spravlalo do poldan.

Gazdarica bi tad donesla domačeg sira , špeka i belog kukuruznog kruva,uz to i gibanicu te domačeg crlenog vina. Na poldan bi se leglo u hlad i odmorilo. A onda posle odmora slagala bi se plasnica.”

 

 No na Selcu je bilo i pravog natjecanja u košnji trave. 

 U ženskom dijelu natjecateljica pobjedu je osvojila Suzana Panijan, članica KUD-a Veleševec.

  Okušali su kositi travu i naš načelnik Ervin Vujica i donačelnik Dražen Podlejan u konkurenciji od 25 natjecatelja, ali pobjeda je ipak otišla u Turopolje Jurici Bukoviću.

 

 U sklopu ove 10. jubilarne manifestacije uz KUD Veleševec,Etno Udruga Turopoljska Posavina pripremila je svoj  prigodan štand ,a za ples i dobro jelo pobrinulo se Lovačko društvo“Patka“ Orle.

Održano je i lovačko natjecanje u gađanju zračnom puškom.

 Davor Stuparić osvojio je drugo mjesto u konkurenciji iskusnih lovaca.

 

 Za vožnju konjskim zapregama pobrinuo se Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac.

 

Fotogalerija :

Možda vas zanima i ovo:

Novosti

Obavijest o provedbi natječaja za potporu mladim poljoprivrednicima

OBAVIJEST   Skrećemo Vašu pažnju na otvoreni Natječaj za provedbu  tipa operacije 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima za koji podnošenje prijava

Novosti

E-savjetovanje sa zainteresiranom javnošću: „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II“

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pokrenulo je provođenje e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje razvoja

Novosti

Otvoreni javni poziv za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2017. godinu

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavljuje Otvoreni javni poziv za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2017. godinu. Ovaj